Hva er Olavsbrevet?

Olavsbrevet utstedes kun her på Nidaros Pilegrimsgård, og er et bevis på at du har vandret de ti siste milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen.

Har du vandret de siste ti milene inn mot Trondheim og Nidarosdomen kan du be om å få Olavsbrevet som bekreftelse på at du har vandret pilegrimsvegen. Man viser frem pilegrimspasset med stempel og påtegninger som dokumentasjon. I vårt pilegrimsmottak vil en ansatt eller frivillig bekrefte at du har gjennomført din vandring ved stempel og underskrift. Du kan også motta Olavsbrevet om du sykler de siste 20 milene inn til Trondheim.

      

    

Olavsbrevet er laget over samme lest som de gamle europeiske pilegrimsdokumentene. Illustrasjonene er hentet fra Hedalsskrinet (1250), og viser St. Olav og pilegrimsapostelen St. Jakob, på spansk Santiago. St. Jakob er den universelle kristne pilegrim. Han er blant annet fremstilt på fronten av Nidarosdomen med sitt typiske vandreutstyr, hatt, stav, veske og kamskjell.

Olavsbrevet har også fått inntegnet et enkelt kart med et lite utvalg valfartsmål. Dette er gjort for å vise at Nidaros sto – og står – i en større sammenheng. Illustrasjonen på Olavsbrevet inkluderer de viktige pilegrimsmålene Roma og Santiago de Compostela, samt et utvalg valfartsmål som Vadstena (Sverige, Viborg (Danmark), Canterbury (England), Køln og Aachen (Tyskland) og Vezelay (Frankrike).

I dag fremstår Nidaros i nord, Santiago i vest, Roma i sør, og Jerusalem i øst som sentrale pilegrimsmål for den moderne pilegrimen.